“Waar heb ik mijn sleutels gelegd? En heb ik de wasmachine al geleegd? O wacht, ik zou vandaag toch die belangrijke mail versturen?” Zelfs na tien jaar moederschap betrap ik mezelf er nog dagelijks op. Mijn zoon is inmiddels een energieke tienjarige die best al veel alleen kan, maar die beruchte mommy brein? Die is nooit meer weggegaan.

“Het gaat wel over,” zeiden ze. “Als je kindje wat ouder is”. Ik kan je vertellen: bij mij niet! En ik ben niet de enige. Tijdens gesprekken met andere moeders, blijkt dat er nog wel zijn met dit probleem.

Zoals vorige week nog: ik had drie afspraken op één dag gepland omdat ik was vergeten in mijn agenda te kijken, waardoor ik de fietsenmaker volledig vergeten was. Ja, zelfs als het in mijn agenda staat, vergeet ik soms nog dingen, hoe erg is dat?!

Wat zegt de wetenschap?

De wetenschap zegt dat tijdens de zwangerschap en vlak na de bevalling grote veranderingen in ons brein plaatsvinden. Maar wat veel mensen niet weten, is dat moederschap ons brein permanent verandert. Onderzoek suggereert dat deze veranderingen ons helpen betere moeders te zijn – ook al voelt het soms niet zo als we weer eens iets vergeten meegeven naar school.

Dagelijkse mommy brein realiteit

’s Ochtends begin ik nog steeds vol goede moed. Ik heb inmiddels drie verschillende to do lijstjes en tóch gaat het nog wel eens mis. Mijn zoon kan er gelukkig wel mee lachen: “Mama, jij bent echt een vergeetkous”.

Ik heb ondertussen overal lijstjes: naast mijn bed, in mijn tas, op mijn telefoon. En toch vergeet ik nog steeds dingen. En ja, ik lach erom, wat kun je anders? Ik zeg altijd dat een deel van mijn brein meegeboren is met mijn zoon.

Een boodschap aan andere mommy breins

Als je dit herkent, weet dan: je bent niet gek en je bent zeker niet alleen. We zijn allemaal succesvolle vrouwen en toch hebben we allemaal onze mommy brein momenten. Het hoort er blijkbaar bij als moeder.

Het is geen fase die overwaait, maar meer nieuwe manier van zijn. En weet je wat? Dat is helemaal prima. We zijn niet minder capabel geworden, ons brein heeft zich aangepast aan de meest uitdagende en belangrijke taak die we ooit hebben ondernomen: het grootbrengen van een kind.

Dus de volgende keer dat je je autosleutels in de koelkast vindt, weet dat er ergens in de stad een andere moeder is die precies hetzelfde meemaakt. We’re in this together, of onze kinderen nou twee of twaalf zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.