Jullie weten het inmiddels al, we hebben een aantal weken boven geleefd, zonder keuken, met een kind. Dat het niet makkelijk zou zijn, dat wisten we op voorhand wel. Toch is het ons gelukt.
Wat moest er gebeuren
Verbouwingen. De oude keuken ging eruit, de muren moesten weggehaald worden en de leidingen verlegd want de nieuwe keuken komt aan de andere kant van de ruimte te staan. De vorige keuken was wel mooi hoor, maar we vonden dat het met een grote ruimte zonder die extra muren ruimer en gezelliger zou zijn. Daarom besloten we aan deze werken te starten.
Zonder keuken
Ok, dus daar zit je dan zo zonder keuken (of beneden), iets meer dan vijf weken! Wat doe je dan?
De koelkast lieten we lekker in de woonkamer staan. Dat zorgde uiteraard voor heel wat over en weer geloop van boven naar beneden en omgekeerd, maar we hadden eten en moesten daarvoor dus niet elke dag naar de winkel. We hadden een grill, je weet wel, zo’n ding waarin je vlees kan bakken tussen twee grillplaten of croque monsieurs kunt maken (en die we eigenlijk niet echt gebruikt hebben). Daarnaast konden we nog een combi microgolf/oven lenen.
Toch was een salade de makkelijkste én snelste maaltijd om op tafel te zetten en daarnaast ook nog eens lekker en gezond. No way dat ik met de beperkte plaats die we boven hadden (wat nog minder is dan normaal want de volledige inhoud van de keukenkasten stond in dozen boven) elke dag groenten ga kuisen en snijden, in de supermarkt kan je perfect lekkere voorverpakte salades kopen.
Tips
Maar goed, ik geef jullie graag nog enkele tips om zo’n periode zonder keuken te overleven met je gezin:
1. Blijf gezond eten. Het is natuurlijk makkelijk om elke dag pizza of zo te eten, maar dat is vaak ongezond en je wil niet heel wat bijgekomen zijn na enkele weken. Een salade is makkelijk gekocht en nog eens gezond ook. ’s Ochtends snijd je zo een stukje fruit in stukjes, met wat yoghurt of granola. Of als het iets ongezonder mag: neem een kom cornflakes.
2. Eens iets anders? Zoek eens een Kjure automaat in de buurt voor een lekker gezonde maaltijd of ga voor TooGoodToGo maaltijden en voorkom verspilling. Wees bij die laatste wel voorzichtig, onze ervaring is dat de porties nogal eens klein durven uitvallen.
3. Voorzie wat extra budget om eens uit eten te gaan. Probeer dan wel bewust te kiezen voor gezonde (dus niet elke dag frietjes) of niet te dure plaatsjes want anders ben je er ook weer aan voor de moeite.
4. Probeer een microgolf/over combi te lenen, misschien kan je die zelfs nog recycleren uit je oude keuken. In de microgolf warm je even soep op, warm je een maaltijd op of stoom je snel wat groenten. Dankzij onze combi hebben we af en toe lekker warm gegeten.
5. Let op met voorverpakte maaltijden. Ik heb aan de lijve mogen ondervinden dat er veel meer rommel in die zaken zit dan je zou denken. Reacties in de vorm van netelroos, gezwollen handen en gezicht met uiteindelijk een doosje cortisone pillen als gevolg.
6. Richt een gezellig picknick plekje in, op die manier vinden kinderen het ook steeds fijn om op een minder praktische manier (lees: niet aan tafel) te eten. Zo picknickten wij steevast boven in de bureau in de zitzakken, ontbijten gebeurde dagelijks in een van de slaapkamers
7. Probeer ook zoveel mogelijk meteen af te wassen in de lavabo in de badkamer, op deze manier heb je geen grote problemen voor de afwas.
8. Wees dankbaar. Net als ons, zal je ongetwijfeld familie en vrienden hebben waar je terecht kan om eens lekker je voetjes onder tafel te schuiven of die je voorzien van een lekker potje die je thuis kan opwarmen. Zij verdienen een medaille, of beter nog, een stukje taart gemaakt in de nieuw gemonteerde keuken.
De tips maakten het leefbaar maar laat ons eerlijk zijn. Ook al is het nog niet volledig klaar, ik ben zo verdomd blij dat we terug beneden kunnen wonen en een keuken hebben.
Hopelijk zijn jullie iets met onze tips. Hebben jullie ooit al eens verbouwingen moeten overleven?