Ik zag de challenge van Ultimas Vlaanderen om een kunstwerk te maken geïnspireerd door iets specifiek uit de Vlaamse cultuur en ik dacht, ik omschrijf Brugge, de stad waar ik woon, werk en trots op ben in 5 knutselwerkjes.
Geografisch gezien heeft Brugge een ideale ligging, dicht bij grote invalswegen en ook niet ver van de kust. Het is natuurlijk leuk te kunnen vertellen dat je woont in de mooiste stad van het land en een van de meest romantische steden in de wereld. Wat typeert Brugge nu voor mij?
Kasseien
Stad Brugge heeft een middeleeuwse uitstraling, smalle en gezellige kasseistraatjes, water rondom de stad en ook nog heel wat groen. Die kasseistraatjes zijn erg mooi en gezellig, al geef ik eerlijk toe dat ik ze vaak al eens vervloekt heb wanneer ik er met de fiets doorheen moet.
Een knutselwerkje die mij doet denken aan de kasseien maar ook aan de mooie groene vesten is een mooi versierde steen. Een klein geluk-steen bijvoorbeeld. Versier een steen en plaats deze – liefst in een woonomgeving zodat iemand de steen kan vinden. De bedoeling is niet om op zoek te gaan, maar het toeval te laten bepalen wie een klein gelukje vindt. Vind je er zelf eentje, dan kan je deze delen in de facebook groep.
Zwanen
Wie denkt aan Brugge, denkt ook meteen aan zwanen. Waarom zijn deze mooie elegante dieren zo onlosmakelijk verbonden met de stad?
De eerste zwanen in Brugge gaan terug naar de Middeleeuwen. Zwanen werden in deze tijd gezien als een distinctiesymbool en mochten op straf van boete niet geroofd of gedood worden.
Toch bestaan er wat legendes over de herkomst van de zwanen waarvan de meest bekende toch deze van de opstand tegen Maximilaan van Oostenrijk. Pieter Lanchals, medestander en vertrouwelijk van de aartshertog werd onthoofd. Volgens de legende zou Maximiliaan van Oostenrijk bij wijze van eerherstel voor de dood van Lanchals gezegd hebben dat Brugge tot het eind van haar dagen moest zorgen voor de zwanen of ‘langhalzen’ op haar wateren. Mogelijks is de legende van de zwanen ook gebaseerd op het wapenschild van Lanchals, waarin een zwaan voorkomt, gebaseerd op zijn.
Wij maakten met witte luchtdrogende klei uit de action een mooie zwaan.
Kant
Brugge is al eeuwen gekend als het centrum van kantklossen. Er waren destijds verschillende grote kantscholen waaronder deze van de zusters Apostolinnen waaruit het kantcentrum ontstaan is. Dit kantcentrum is nu een van de bekendste kenniscentra met betrekking tot kant in de wereld. Kantklossen is geen eenvoudig gegeven, dus dit ga ik niet doen als knutselwerkje voor Brugge, al kan je het wel leren in het kantcentrum.
Wat mij wel doet denken aan kant is het tekenen met een spirograaf, omwille van de fijne lijnen en complexe kruisingen.
Wil je iets uitdagender, dan kan je ook draadjes spannen rond nageltjes en hier een creatie van maken die lijkt op kant. Net als kantklossen is dit ook een vorm van weven.
Tip: De mooiste echte kantwerkjes shop je in ’t Apostelientje.
Vlaamse primitieven
Tijdens de Gouden Eeuw regeerden de schone kunsten in Brugge. Grote Vlaamse Primitieven vestigden zich in de stad waaronder ook Hans Memling en Jan van Eyck.
De verf die toen gebruikt werd, was tempera. Tempera is een schildertechniek waarbij droog pigment wordt gemengd met water en een eierdooier. Tempera droogt snel en kan dus bederven, waardoor schilders steeds opnieuw hun verf moesten maken. Heel arbeidsintensief dus. Wist je dat je tempera ook perfect zelf kunt maken en gebruiken met Pigmentpoeder, oplosbaar in water (denk aan saffraan, gedroogde basilicum …), water en een eierdooier
Moderne kunst
Brugge is een historische kunststad, maar moderne kunst komt hier zeker ook aan bod. Denk bijvoorbeeld aan het houtsculptuurwerk van Strook aan de zijgevel van ’t Sandpoortje of de street art die er kwam op initiatief van Wietse … maar ook elke 3 jaar vind de triënnale plaats, telkens rond een ander thema. Zo is het protestkunstwerk van StudioKCA die er in 2018 kwam, een beeld dat veel mensen zal bijgebleven zijn. Geïnspireerd door dit werk, maakten wij ons eigen protestwerk. Niet zo groot en complex maar wel een leuke knutsel om samen met kinderen te maken.
Tip: Ook dit jaar is weer een triënnale in Brugge, van 8 mei 2021 tot 24 oktober 2021 kan je werken bewonderen binnen het thema TraumA.
Vlaamse cultuurprijzen
In aanloop naar de Vlaamse Cultuurprijzen wil Ultimas zoveel mogelijk mensen warm maken voor Vlaamse kunst en cultuur. Het zijn heel moeilijke tijden voor de sector. Ik daag jullie dus uit om – net als ik – zelf of samen met je kind een kunstwerk te maken geïnspireerd op iets specifiek uit de Vlaamse cultuur; een film, lied, boek, schilderij, beeldhouwwerk, gebouw, gedicht, theater- of dansvoorstelling… of net als ik een stad. Deel deze creatie met de hashtag #UltimasChallenge en maak kans op een leuke prijs!
Er is een prijzenpot met ondermeer knack abonnementen, museumpassen en een overnachting in het Alden Biesen hotel. De leukste inzendingen worden door een jury geselecteerd en krijgen een plaatsje in het decor van de awardshop van Ultimas.
Doe jij mee? Ik zou het leuk vinden mocht je mij (@webkonijn) ook taggen in je post zodat ik jullie mooie creaties kan bewonderen.
Ben je op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.