Bijen zijn enorm fascinerende wezentjes met een belangrijke functie in de natuur. Zonder bijen hadden we heel wat producten die wij als mens nodig hebben niet, denk maar aan fruit, groenten of honing. Wij waren benieuwd hoe dit allemaal in elkaar zit en bezochten een imker met de familie.

Wat doet een imker?

Bijen kunnen normaal gezien perfect hun eigen winkel in orde houden, ware het niet dat hun voedselvoorraad drastisch verminderde in ons landje doordat we alles te vol bouwen en er veel minder (wilde) bloemen te vinden zijn door de door-de-mens-strak-aangelegde tuintjes.

Een imker zorgt ervoor dat een bijenvolkje goed kan leven. Hij zorgt voor een omgeving vol bloemen met stuifmeel en nectar, hij behandeld de omgeving tegen ziektes en plagen zoals de varraomijt en oogst daarnaast ook nog eens bijenproducten.

Bijenproducten oogsten

Een imker kan een aantal bijenproducten gaan oogsten, de meest bekende is natuurlijk honing. Daarnaast oogsten sommige imkers ook stuifmeel, propolis en bijenwas.

Bijenproducten

Honing

Bijen vullen de raten in een hun kas (waarin ze trouwens met 20 000 tot 50 000 bijen leven) met nectar. Doordat dit in contact komt met hun speeksel en bepaalde enzymen wordt de nectar honing. Dit is in principe de voorraad voedsel voor de bijen zelf. Wanneer een imker dit oogst, doet hij eigenlijk een aanslag op de wintervoorraad van de dieren. Omdat ze geen honger zouden hebben vervangt hij dat met iets minderwaardigs namelijk suikerwater.

Stuifmeel

Stuifmeel is voeding voor de larven (met uitzondering van de larf die koning wordt, die eet koninginnenbrij). Dit wordt door sommige imkers ook verzamelt. Dit doen ze door een bepaald raster met gaatjes te plaatsen aan de inkom van de kas, doordat de bijen door de gaatjes moeten, blijft de nectar niet aan hun pootjes hangen en valt het naar beneden waar de imker dit kan oogsten. Stuifmeel wordt bij mensen vaak gebruikt als middel voor afslanken omdat het de eetlust remt en zou interessant kunnen zijn voor mensen die geen vlees eten omdat het heel wat vitamine B12 bevat. Wel opletten vegans, het is geen diervriendelijk product want je eet het eten van de bijen larven op.

Propolis

Propolis is eigenlijk een plakkerige substantie die je vind op knoppen van planten en bomen. De bijen nemen dit mee en gebruiken dit om ongewenste openingen in hun nest te dichten. Een imker die dit wil oogsten zorgt voor een extra wand met gaten zodat de bijen dit opvullen, neemt dit weg en lengt dit aan met alcohol tot een tinctuur.

Bijenwas

In een bijenkas is het warm, de bijen zorgen hier ook voor. Doordat bijen speciale klieren hebben in hun achterlijf, kunnen ze was ‘zweten’. Dit gebruiken ze om de honingraat te maken waarin ze de honing in de kast opslaan. Je weet wel die zeshoekige cellen. Soms vallen er kleine stukjes af. Dit oogst een imker dan om vervolgens honingraat vellen mee te maken. Dit gebruiken ze als basis voor de bijenkasten. De bijen kunnen hier dan op verder bouwen. Deze natuurlijke honingraatvellen kunnen natuurlijk ook worden gebruikt om kaarsen te rollen.  

Waarom op bezoek bij de imker?

Tja, waarom zou je nu eigenlijk op bezoek gaan bij een imker? Wel, er is niemand die het verhaal van de bij beter kan vertellen dan een imker, deze heeft een enorme kennis over deze kleine diertjes. Hij kan vertellen over de larven, koningen, dar, soorten bijen …

Rondleiding Imker

Doordat een imker zo gepassioneerd is, wordt het verhaal ook zoveel boeiender. We hebben ook gemerkt dat de imker waar wij gingen begrijpt dat kinderen niet enkel willen luisteren maar ook dingen willen doen, zo maakten ze een kaarsje met bijenwas, mochten ze honing proeven, … hij maakte de rondleiding niet enkel interactief op deze manier maar ging ook in dialoog met de bezoekers.

Tot slot kan een imker je veel vertellen over hoe je je eigen tuin bij-vriendelijk kunt aanleggen. Welke bloemen en bomen kan je best planten, hoe maak je een bijenhuisje voor solitaire bijen en waar hang je dit best? Zeker de moeite waard om eens te doen! Meer weten over bijen, bezoek dan zeker de website van de week van de bij.

Bezochten jullie al eens een imker? vonden jullie dat ook zo boeiend?

Op zoek naar meer leuke uitstapjes met kinderen? Lees dan hier onze ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.