Bijenwasdoeken (of hun vegan variant) zijn niet enkel een volwaardig alternatief voor plastic – of aluminium folie, ze ogen ook nog eens leuk en mooi in je koelkast. Je kan ze kopen in heel wat winkels maar persoonlijk vind ik het jammer dat je dan zelf het patroontje niet kan gaan kiezen en daarnaast zijn ze ook niet super voordelig. Een leuke aanleiding dus voor een nieuw DIY probeersel.
Recept
Daarom besloot ik op het net te gaan snuisteren naar een recept om dit zelf te maken. Ik vond al snel verschillende varianten van doeken met bijenwas die in het katoen gestreken wordt tot doeken die de oven ingaan met bijenwas en een draagolie. Die laatste draagt mijn voorkeur omwille van de soepelheid.
Gezien het groot aantal recepten die je op het internet vind, zal ik hier dus niet voor de zoveelste keer gewoon het recept voor bijenwasdoeken delen, wel de aangepaste vegan variant. Daarnaast deel ik ook graag een aantal tips en trics waar je op moet letten tijdens het maken, zowel bij de gewone als de vegan variant.
Vegan bijenwasdoeken
Wie mij ook via instagram volgt, weet dat ik in november gestart ben met de tryvegan challenge van bevegan. In eerste instantie maakte ik een aantal bijenwasdoeken. Ik had nog bijenwas liggen, het zou ook zonde zijn om dit zomaar weg te gooien.
Toch vond ik het ook belangrijk om een vegan variant van de bijenwasdoek te kunnen maken, eigenlijk is er niet zoveel verschil hoor.
Wat heb je nodig
- 10 ml jojoba olie
- 15 gr Candelilla was
- Een glazen pot (ik neem een bokaal van confituur)
- Kookpot
- Bakpapier
- Bakplaat
- Verfborstel
- Katoen (lappen van verschillende afmetingen vb 30x30cm, of 25x25cm …)
Hoe ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 95°C
- Leg de lap katoen op het bakpapier op de bakplaat
Tip: hier is het belangrijk dat je stuk katoen kleiner is dan je bakpapier zodat er geen was aan de bakplaat komt, anders wordt het een vuil boeltje - Doe de jojoba olie en de was samen in de glazen pot en verwarm deze au bain-marie tot het gesmolten is
Tip: ik laat deze gewoon op het kookvuur staan zodat het gesmolten blijft, het stolt namelijk vrij snel terug - Wanneer de oven voorverwarmd is, leg je de lap katoen een 5-tal minuten in de oven zodat zowel het katoen als de bakplaat warm worden
- Haal de bakplaat uit de oven en leg deze op een hittebestendige ondergrond (zelf gebruik ik een houten onderlegger)
- Bestrijk de warme doek met gesmolten was en jojobaolie, je ziet snel wanneer je doek de substantie absorbeert, zorg dat deze volledig ingesmeerd is met was
Tip: zet je pot met was niet te ver weg, het druipt makkelijk
Tip: zorg dat de was niet dik ligt, er is geen laagje was nodig op het doek, enkel verzadigen is voldoende - Plaats je katoenen doek terug in de oven tot je ziet dat de was weer gesmolten is
Tip: dit zie je makkelijk doordat de stukjes die naast je doek terecht kwamen, terug doorzichtig worden - Haal vervolgens weer uit de oven en strijk opnieuw met je borstel over het katoen, belangrijk is hier dat je de warme was open strijkt, niet dat je extra was aanbrengt!
- Leg nog eens in de oven tot de was weer gesmolten is
- Haal vervolgens uit de oven en laat drogen.
Tip: Normaal hang je deze best op met 2 wasknijpers, zelf liet ik het drogen op een stuk bakpapier op de kast, dit laatste ging ook perfect hoor.
Afwerking
Zelf gaf ik er een aantal als geschenk voor kerst, dit ging perfect samen met mijn duurzame thema van dit jaar. Ik inspireerde me op de afwerking van aroma lifestyle om een label te maken die ik om de opgerolde doeken deed zodat iemand die bijenwasdoeken niet kent, ook weet wat ze als geschenk kregen.
Ik ben van plan om wat meer zero waste DIY’s te gaan maken en uitschrijven. Als je ideetjes hebt of een special request, dan lees ik het graag hieronder.
Op zoek naar meer creatieve ideetjes? Meer inspiratie vind je bij mijn DIY rubriekje.