Voor zijn verjaardag kreeg onze vijfjarige een leuk spelletje van haba, find the code. Een spel met zoekwerk, puzzels en vooral ook schatten. Deze schatten worden niet meegeleverd met het spel. Ik besloot er dus zelf te gaan maken met bioplastic gemaakt van melk, een leuk wetenschappelijk experimentje die niet meteen lukte.

Find the code

Find the code is een leuk puzzelspel voor kinderen vanaf 5 jaar. Om te beginnen, maak je een puzzel, die een schatkaart vormt. het doel van het spel is de code van de mooie metalen schatkist te kraken. Om de code te kraken, los je een aantal raadsels op. Elk raadsel zorgt ervoor dat je een aantal stappen op de schatkaart vooruit kan zetten om dan de code te kunnen samenstellen.

Wanneer je de schatkist opent, mag je een schat uit de kist halen. Dan begin je weer met een nieuwe raadselkaart om de volgende code te kraken en zoveel mogelijk schatten te verzamelen. Zo zijn er aan 12  kaarten met 3 verschillende moeilijkheidsgraden. Het is een leuk spel om je kind te laten doen, maar kan ook in groepen gespeeld worden, dan werken de kinderen samen om de code te kraken.

Schatten van bioplastic

Bij het spel worden standaard geen ‘schatten’ geleverd. Dit zorgt voor een vorm van creativiteit. Zo kan je er leuke speeltjes in verstoppen, tijdens een verjaardagsfeestje misschien ook snoepjes of kleine geschenkjes voor de spelers. Ik besloot om bioplastic te maken met melk. (Wanneer ik dit luidop zeg, zie ik meteen een aantal rare blikken mijn richting uit kijken).

bioplastic schat

Wat heb je nodig

  • Melk (zo’n kwart liter of 250 ml)
  • Azijn (een scheutje)
  • Een kookpot
  • Een vergiet
  • Een keukenhanddoek
  • Een lepel
  • Een siliconen mal voor snoepjes of chocolade

Hoe ga je te werk

  • Warm de melk op in een pannetje, deze hoef je niet te laten koken. Doe je dit toch, haal dan terug van het vuur voor je de volgende stap uitvoert.
  • Giet een scheutje azijn bij de melk. De melk gaat nu klonteren, dit is de bedoeling. Op deze manier komt een stofje vrij dat caseïne heet. De witte klontjes die je overhoudt, dit wordt straks je plastiek.
  • Plaats de keukendoek in het vergiet en giet de geklonterde melk erdoorheen. Wring het doek vervolgens goed uit zodat zoveel mogelijk vocht verdwenen is.
  • Schep met een lepel de witte brei over op een keukendoekje om het resterende vocht op te nemen.
  • Kneed de witte melkbrei  en duw het in een siliconenmal, na goed kneden kan je ook zelf een vormpje maken zoals je met zoutdeeg zou doen. (om een idee te geven, met 250 ml melk vul je zo’n 2-tal vormpjes op)
  • Laat de vormpjes een paar dagen drogen, nu heb je je eigen bioplastic gemaakt.

Tip: Wil je liever gekleurde plastics dan kan je voedingskleurstof door de melkbrei kneden of nadien het vormpje schilderen met acrylverf. Ik probeerde beiden.

Hoe kan dit?

In melk zit een stofje dat caseïne heet, deze is normaal gezien opgelost in de melk. Door azijn, een zuur, toe te voegen, veranderd de structuur van de caseïne en wordt een nieuwe structuur gevormd. De Caseine lost hierdoor niet meer op in de melk en vormt zo plastic brokjes.

In 1930 speelden juwelen Galaliet of melksteen (wat we hier gemaakt hebben) een belangrijke rol in de art deco stijl.  werden op deze manier juwelen gemaakt uit galaliet (dit is de naam van deze melksteen). Door de opkomst van plastic op basis van aardolie (die veel minder broos is), werd de productie hiervan stopgezet. Het kan dus ook een leuk ideetje zijn om kralen te maken met deze bioplastic door bijvoorbeeld een bolletje te kneden en er met een tandenstoker een gaatje in te prikken.

Caseine

Nu alleen nog even uitzoeken hoe we er de kraakjes uit krijgen en meer kleuren en effecten in kunnen verwerken zoals men vroeger ook deed. Iemand van jullie die dit al eens probeerde?

Deel gerust ook jullie eigen creatie binnen het thema “wetenschap” op sociale media met de hashtag #creaKrea. Je kan ook met de linkparty meedoen door je instagram foto of je blog artikel te delen via de link hieronder.

Vergeet natuurlijk ook niet om eens een kijkje te nemen bij de CreaKrea collega’s voor nog meer leuke creaties: Kreanimo, Mama duizendpoot, Mel DIY, Knutseljuf van Ede en Crea met kids

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.