Brugge ontdekken aan de hand van een leuk gezelschapsspel, het kan zomaar. Er bestaan al verschillende Brugge spellen. Binnenkort is ook het spel Citytrip Brugge verkrijgbaar en ik kreeg de eer om een prototype te testen.
Citytrip Brugge
In het spel Citytrip Brugge plan je een bezoek aan de stad als reisgids. Voor de bezoekers wil je dat het een trip is om nooit te vergeten waardoor ze zeker nog eens terug willen komen naar de stad. Daarom hou je rekening met de wensen van de groep, maar ook van de individuele bezoekers, zo kan je de trip samenstellen door bezoekjes te brengen aan musea, evenementen, restaurants en te shoppen.
Het is een flip & write spel ontworpen door Christof Van Conkelberge die – net als ikzelf – ook een inwoner is van onze fantastische stad. Je kan het spelen op verschillende manieren: alleen, coöperatief of tegen elkaar. Welke variant je kiest, de spelprincipes blijven hetzelfde.
Onze ervaring
Om heel eerlijk te zijn, ik heb het testen van het spel even uitgesteld. Toen ik de doos opende was ik overweldigd door de inhoud. Ik had namelijk nog nooit een flip & write spel gespeeld en had het idee dat het complex zou zijn en lang zou duren.
Gelukkig nam Christof de tijd om samen met mij te spelen. Dat heeft me over de brug getrokken. Ik heb dan ook nog eens ongelijk gekregen in mijn bezorgdheden. Het is een leuk spel, helemaal niet complex en eens je weet hoe het in elkaar zit, kan je het eenvoudig in 20 minuutjes/een half uurtje uitspelen. Hoewel, toen ik het voor het eerst zelf moest uitleggen thuis, ging het niet zo eenvoudig.
Uiteindelijk ging ik aan de slag met mijn gezin, samen speelden we het spel op een coöperatieve manier. Dit is de ideale manier om een niet-kinderspel wel samen met kinderen te spelen.
Coöperatief spelen
Het spel wordt over een aantal beurten gespeeld. Aan het begin van het spel kies je een startlocatie uit de stapel startkaarten bijvoorbeeld het concertgebouw waar je het concertgebouw circuit kunt volgen.
Samen heb je een kaartje waarop je de startlocatie omcirkelt. Daarna haal je 16 kaarten uit de actiekaarten en legt ze op een stapel boven je spelblad met de kaart van Brugge op. Aan het begin van de beurt, draai je de bovenste kaart van de stapel om. Zo heb je 2 kaarten naast elkaar. Op elke kaart vind je 3 symbooltjes waaruit je 2 acties kan kiezen die ofwel naast elkaar staan of boven elkaar (diagonaal mag niet).
Op elke actie staat een cijfer, zo weet je de waarde. Op het spelersblad zie je welke waarde je nodig hebt om een bepaalde actie uit te voeren. Zo heb je voor foto van een standbeeld maar 1 fototoestel nodig maar een foto van een historisch gebouw 2 fototoestelletjes (dit is te verklaren dat je bij een gebouw zowel binnen als buiten foto’s kunt maken).
Telkens je een actie uitvoert (lopen, foto maken, eten, winkelen …) omcirkel je het object op je kaartje en kruis je een van de nummers uit naast die actie op het spelblad. Wanneer je stapt, kan je gewoon een lijntje tekenen die de richting van je gidsbeurt aangeeft. Hier moet je wel opletten, de lijnen mogen elkaar niet kruisen. Je wil als bezoeker aan een stad toch geen 2x dezelfde locatie bezoeken met een gids?
Je kan ook een bijkomende actie doen in je beurt. Wanneer je dit doet, wordt dit ook aangeduid op het blad, dit levert je dan wel minpunten op. Bezoekers worden niet graag onder druk gezet tijdens hun citytrip, jij waarschijnlijk ook niet?
Daarnaast kan je het spel ook tegen elkaar spelen, door gebruik te maken van de opdrachtkaarten. Dan probeer je het hoogste aantal punten te scoren. Maar je kan het spel ook alleen spelen, dan probeer je de score te halen die aangegeven staat op het instructieboekje.
Naast dit spel bestaan er ook nog andere Brugge-spellen, maar dan niet met een toeristische insteek en zoveel verschillende spelvarianten.
Op zoek naar meer speelplezier? neem dan snel een kijkje bij mijn speelgoed reviews.