Het is duidelijk dat het concertgebouw in Brugge opvalt. Het is een stuk moderne architectuur in een historische stad. Sinds eind 2017 kan je er het concertgebouw circuit volgen, een origineel belevingsparcours die je doet kennis maken met de architectuur, kunstcollecties en klank. Wij besloten deze samen met zoonlief en enkele vriendjes eens te bezoeken, jong geleerd …

Concertgebouw circuit

Het parcours kan je bezoeken van woensdag tot en met zondag, op zondag is het voor Bruggelingen zelfs gratis. Speciaal voor gezinnen met kinderen werd ook een aangepaste brochure ontwikkeld. Aan de hand van een leuk verhaal gaan de kinderen op stap met Liervogel, aan de hand van opdrachtjes en spelletjes ontdekken de kinderen een stukje cultuur. Onderweg verzamelen ze stempels waarmee ze op het einde van het circuit een mooie balpen-pluim kunnen krijgen.

Pluim

Het parcours wordt aangeduid met planeten die bevestigd zijn aan het plafond. Bij de start waren we onze kinderen dus ook al bijna kwijt. In al hun enthousiasme waren ze de bollen al gevolgd de schuine helling op.

Langs het volledige parcours kom je heel wat ramen tegen, met wondermooie uitzichten op de stad. Leuk om te weten is dat elk raam voor een stuk uitkijkt op het gebouw en op de stad. Op deze manier wilde de architect zijn gebouw integreren in de stad met respect voor het mooie Brugge.

Torens Brugge

De wandeling brengt je ook op plaatsen in het gebouw waar je normaal nooit komt zoals de vogelspotruimte waar je uitkijkt op de ganse concertzaal. Je wandelt door de smalle gangen langs de technische ruimtes waar voor het parcours ook enkele video montages getoond worden.

Niet enkel architectuur

Naast het imposante gebouw ontworpen door architectenbureau Robbrecht en Daem, vind je ook heel wat kunstwerken terug in het concertgebouw. De kleinste spruit die mee was, was helemaal gek op de Annunciation van Pavel Büchler, de zoemende bijen klokken of speakers. Zelf was ik enorm onder de indruk van de Poème Electronique van Edgard Varèsede en de tijdelijke tentoonstelling van Stef Van Alsenoy, vooral dan het filmpje die enorm fascinerend was.

Een concertgebouw is gemaakt voor muziek, het verwonderd je dan ook niet dat dit ook geïntegreerd werd in het parcours. Zo vind je er een luistermaquette terug waarin alle geluiden uit het gebouw verwerkt zijn: denk aan de bureaus, de foyer …

Op de bovenverdieping vind je ook de sound factory terug. Een interactieve ruimte waar je zelf muziek kunt maken, maar dan wel op een originele manier.

We hadden gedacht dat de kinderen zich hier heel erg zouden uitleven, maar het waren vooral de volwassenen die dit super tof leken te vinden. De kinderen zelf waren dan weer helemaal gek van de 20 beiaardklokken die je op het dakterras kon vinden.

Na de wandeling, genoten we nog even na in het concertgebouw café terwijl de kinderen nog lekker genoten van het spelen en kleuren in de inkomhal. Het concertgebouw is dus ook gewoon een leuke ontmoetingsplaats.

Prijzen

  • Is je kindje jonger dan 6, dan betaal je niets
  • Ben je tussen de 6 en de 26, dan betaal je 4 euro
  • Voor een volwassene betaal je 8 euro
  • Woon je in Brugge, dan kan je op zondag gratis het parcours afleggen

Op zoek naar meer leuke uitstapjes met kinderen? Lees dan hier onze ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.