Er gebeurt veel in een (kinder)leven, het is niet altijd eenvoudig om al die prikkels te verwerken. Een dagboek kan hierbij houvast bieden. Een dagboek bijhouden, dat lijkt heel wat. Eigenlijk is het niets anders dan opschrijven wat je die dag deed, hoe je je voelde of wat in je opkomt. Je hebt volledige vrijheid om dit te bepalen en het heeft nog eens heel wat voordelen.
10 voordelen op een rijtje
- Elkaar leren kennen: samen met je kind schrijven in het dagboek geeft je als ouder inzicht in de dag van je kind en kan je hen helpen in dialoog te gaan hierover.
- Quality time: samen met je kind een dagboek invullen is een momentje aandacht voor elkaar.
- Hoofdje leegmaken: door te schrijven over wat er die dag allemaal gebeurd is, kan je die gedachten loslaten.
- Geheugentraining: om je ganse dag neer te pennen ’s avonds moet je nog wel eens nadenken wat er allemaal gebeurde die dag.
- Ervaringen koppelen aan emoties: door te schrijven wat je deed en hoe je je erbij voelde, leer je ervaringen te koppelen aan emoties. Dit kan later leiden tot beter zelf inzicht.
- Ontprikkelen: om in je dagboek te schrijven moet je je terugtrekken en even een moment voor jezelf nemen.
- Uitlaatklep: wanneer je zaken opschrijft die je dwarszitten, kan je deze makkelijker verwerken.
- Schrijfvaardigheid: door hun dag onder woorden te brengen leren ze een tekst opbouwen en oefenen ze het schrijven.
- Herinneringen: je verzamelt mooie herinneringen om later op terug te blikken.
- Creativiteit: iedereen kan een dagboek op een eigen manier bijhoudeh, je kan er ook foto’s inkleven, in tekenen … op deze manier stimuleer je ook nog eens de creativiteit.
Dagboek mogelijkheden
Natuurlijk hoef je niet meteen te beginnen met een blanco dagboek, er bestaan heel wat andere mogelijkheden ook. Voor kinderen kan het handig zijn om bij de eerste dagboekjes een leidraad te hebben. Misschien omdat ze nog te jong zijn om zelf te schrijven of omdat ze zo leren hoe je je gedachten kunt structureren.
Zelf maakte ik op basis van het boekje dat ik schreef over emoties ook een invulboekje. Ik deel deze graag met jullie.
Download het gratis dag- en werkboekje “Welke kleur voel jij vandaag”
Er zijn natuurlijk ook heel wat leuke invulboekjes op de markt en een notitieschriftje kan ook wonderen doen, wij maakten zo ons familie dagboek.
Zoonlief is ondertussen overgeschakeld naar een invulboek die ook toelaat om tekeningen te maken bij de dag: dagboek schrijven en tekenen. Dit vinden wij een heel leuk boek. Elke dag een tekst, een tekening en een keuze optie. De ideale opstap naar een blanco boek met slotje.
Het leert je meteen dat je kan werken in een dagboek zoals je zelf wil: schrijven, plakken, wat ook, alles mag, niets moet. Wat doen jullie liefst in een dagboek?
Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.