“Teken iets wat onzichtbaar is”, dit is een van de 45 opdrachten uit de set denktekenen van filosovaardig. Hoe teken je iets wat onzichtbaar is? Wanneer is iets onzichtbaar? Hoe kan je het onzichtbare toch zien? Denktekenen is een ideale manier om te filosoferen en creatief aan de slag te gaan.
Waarom tekenen om te filosoferen?
Filosoferen doe je met je gedachten, je denkt steeds in vragen om dieper te graven en een antwoord te vinden op het ‘waarom’. Tekenen is een ideale manier om die gedachten te verzamelen, zeker voor kinderen, omdat tekenen een natuurlijke manier is om ideeën op papier te zetten. De tekening hoeft geen uitgebreid kunstwerk te zijn, het moet vooral een weergave zijn van het idee.
Hoe werkt denktekenen?
Je kan denktekenen perfect individueel doen of met een groepje kinderen. Goh, als je het mij vraagt is het zelfs leuk voor volwassenen.
Lees de opdracht op de kaart voorbeeld: “Teken iets wat onzichtbaar is”. Nadien kan je in gesprek gaan, uiteraard is de eerste stap om uit te leggen wat er getekend is en wat het idee daarachter is.
Na deze toelichting kan je verder filosoferen, daarom staan er op elke kaart ook een aantal denkvragen. Dit kunnen zowel open vragen zijn zoals “hoe kan je weten dat iets onzichtbaar is?” maar ook gesloten vragen bijvoorbeeld “Kan je een onzichtbare vriend hebben?”. De vragen zijn bewust zo opgesteld dat ze reactie en interactie uitlokken en verschillende invalshoeken rond het onderwerp naar voor brengen.
Als de vragen niet werken, kan je ook steeds de quotes van andere kinderen aanhalen en daar een reactie op vragen. Daarnaast kan je ook steeds doorvragen natuurlijk:
- Hoe weet je dat?
- Wie zegt dat?
- Zou het ook anders kunnen?
- Geef eens een voorbeeldje?
- Is dat altijd zo?
De eerste keer dat we met de kaarten aan de slag gingen, selecteerden manlief en ikzelf elk onze favoriete opdrachten en lieten de kleine man een kaart trekken. De volgende opdracht koos zoonlief dan weer op basis van de mooie tekening op de voorkant van de kaart, zonder te weten wat de opdracht zou zijn. En zo kan je nog wel leuke manieren bedenken om eens aan de slag te gaan.
Bestel jouw exemplaar van denktekenen
Op zoek naar meer lees inspiratie, neem dan snel een kijkje bij mijn reviews
*Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.