Eén dagboek voor het hele gezin, het klinkt gek maar het leek me het proberen waard. Ik zie er alvast de voordelen van in.

Krachtkitsfestival

Gedurende de maand maart volg ik krachtkitsfestival, een gratis online festival met allerhande praktische tips en tools om samen met je gezin rustiger en steviger te staan. Ik vind zo’n dingen altijd boeiend en vooral heel erg inspirerend.

Via de facebook groep van het festival zag ik een post van Amy Keijzer van Kinderpraktijk Vrij voorbijkomen waarin ze een voorbeeld van een familiedagboek toonde.

Ik was meteen verkocht, ik wil dit ook! Ik snelde naar de action en kocht mezelf een bulletjournal met zwarte bladzijden. Zoonlief had eerder al aangegeven dat hij een bulletjournal wou en zwart maakt het nog eens extra speciaal. Zo gezegd, zo gedaan, wij kijken nu of de traditie van Amy ook iets voor ons gezin kan zijn.

Wat schrijf je nu in zo’n familie dagboek?

Alles mag in het dagboek komen, leuke (of minder leuke) dingen delen, een tekening, een quote, aangeven hoe je je die dag voelde, een wens, je emoties van je afschrijven, stickers, … Zelf ben ik nogal introvert en vind ik iets al schrijvend verwoorden eenvoudiger dan praten, ook dit kan.

Soms hebben gezinnen het heel druk: werkende ouders, school, hobby’s, … noem maar op. Dan blijft er vaak niet genoeg tijd over om ook nog eens de ervaringen te delen. Het kan ook zijn dat een van de familieleden niet aanwezig is (hij/zij is naar het buitenland voor het werk, gaan sporten …) net op het moment dat je iets wil delen. Dan kan je het alvast noteren in het dagboek.

Zie het vooral niet als een must om elke dag of week in het boek te schrijven, komt het niet, dan komt het niet.

Bij ons ligt hij voortaan op de salontafel in de woonkamer, dicht bij de hand wanneer iemand iets kwijt wil, we hebben er zelfs al samen in gewerkt. Want als er 1 iemand iets mee doet, werkt het als een trigger voor de andere gezinsleden.

dagboekschrijfsels

Wat zijn de voordelen?

  • Sommige mensen (waaronder ikzelf) vinden het niet eenvoudig om zich verbaal te uiten, dan kan schrijven of tekenen een oplossing bieden.
  • Leuke herinneringen worden vastgelegd voor later, het is eigenlijk een soort koesterboekje.
  • Een boekje biedt veel mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan, tekenen, kleuren, schrijven, plakken …
  • Iets doen met het dagboekje kan werken als een trigger voor elkaar, zo bewaar je niet enkel de mooie momenten maar kan je ze ook creëren.
  • Het is een mooie manier om als gezin te connecteren op een ongedwongen manier en elkaar toch net dat tikkeltje beter te leren kennen.

Wij gebruiken het ondertussen al eventjes, er wordt niet dagelijks in geschreven. Het dagboekje ligt vrijblijvend op ons salontafeltje en wordt af en toe eens open geslagen.

Wat denken jullie van dit idee? Het proberen waard? Ik lees het graag in de comments.

Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips & trics op de blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.