Ik ben nooit goed geweest in mijn goede voornemens tot het gewenste resultaat te brengen. Volhouden en discipline blijken nogal lastig, niet enkel voor mij maar voor veel mensen. Toch geven goede voornemens ons een extra zetje dus mogen ze niet ontbreken. Een jaarwoord is dus een mooi alternatief.
Jaarwoord
Ik werd geinspireerd door Inge, een collega-blogster en vriendin. Ze vertelde me over haar jaarwoord. Het is een woord dat je bepaald die het komende jaar vorm gaat geven, een intentie die je neerzet en gebruikt als kapstok om je leven een richting geven.
Enkele voorbeelden:
- Rust
Dit woord kan je bijvoorbeeld inzetten om meer me-time in te plannen, maar ook om rustig te blijven op stressvolle momenten - Kracht
Het kan je intentie zijn om krachtiger in het leven te staan, meer je mening te durven uiten, maar ook om meer te sporten en meer fysieke kracht te verwerven - Minder
Een jaar van minder, minder dingen in je agenda, minder spullen opruimen, minder kopen …
De mogelijkheden zijn legio. Wat je ook kiest, je moet het voelen en het moet echt passen bij de zaken die je wil bereiken. Het idee van een jaarwoord is aantrekkelijk, het is positiever dan voornemens want je bekijkt het heel breed maar het is ook niet zo concreet waardoor je er nog alle kanten mee uit kan. Ik heb voor mezelf alvast een jaarwoord vastgelegd.
Verankeren
Net als met goede doelen zal je niets bereiken, als je jouw jaarwoord niet verankert en je jezelf er niet af en toe aan herinnert. Maak van je woord, dus een soort van mantra, iets wat je meedraagt en waar je je keuzes aan aftoetst. Dit kan je geheel op je eigen manier doen natuurlijk, maar hier alvast enkele tips waar ik mee aan de slag ga:
- Ik heb een soort visite-kaartje ontworpen die ik mijn portemonnee kan zodat ik er af en toe aan denk
- De foto van dat kaartje, staat tussen mijn foto’s op mijn smartphone waardoor ik het regelmatig zie wanneer ik door mijn foto’s blader.
- Ik schreef een brief naar mezelf met de reden van mijn jaarwoord en enkele intenties die ik eraan wil ophangen. Deze brief open ik terug in december 2023 om te zien wat ik ermee deed.
Andere leuke tips:
- Hang je jaarwoord ergens op, misschien maak je wel een moodboard waar je het in kunt verwerken.
- Verwerk je jaarwoord in je wachtwoord waardoor je er dagelijks mee geconfronteerd wordt.
- Maak een mooi ontwerp voor je cricut en druk vervolgens je woord op een fles, een notitieboek, een shirt …
- Hou je een bulletjournal bij? Verwerk je woord dan als thema in dat boek.
- Maak een mooi beeld van jouw jaarwoord en gebruik dat als achtergrond op je smartphone of computer.
Heb je zelf nog leuke of creatieve ideetjes om een ja-woord te verankeren, laat het me zeker weten.