Als ouder weet je maar al te goed hoe druk en chaotisch het leven kan zijn, je kind gaat naar school, heeft hobby’s, krijgt uitnodigingen voor feestjes, moet huiswerk maken, … Zelf ga je nog eens werken, heb je een huishouden georganiseerd te houden en wil je ook nog wat vrije tijd.  Plannen is dus geen overbodige skill, maar hoe pak je dat nu aan?

Er zijn volgens mij verschillende methodes om een planning bij te houden en een overzicht te hebben voor het hele gezin: op papier, whiteboard of digitaal.

Papieren familieplanner

Familieplanners bestaan er in allerhande vormen en maten, meestal zijn het exemplaren om aan de muur te hangen. Zelf hou ik niet zo van die dingen aan de muur, dan vind ik de Komt goed familieplanner van Annemarie Geerts wel een leuk alternatief. Dit is een boek-model waarin je zowel maand- als weekoverzichten hebt om in te vullen. De planner heeft geen vooraf bepaalde data, wat het super handig maakt om gewoon in te vullen. Er is een leeslint om te weten waar je gekomen bent en bevat heel wat tips, voorbeeldschema’s en routines uit de ervaring van de schrijfster. Een leuk hebbeding.

Ik gebruik deze vooral om de zoon te leren hoe hij zijn eigen dagen kan plannen. Ik schrijf dan alles wat hij moet doen in de to do lijst naast de weekplanning en laat hem dan de week invullen. Nadien evalueren we of het lukte en waar het misliep om het zo de volgende week beter te doen.

Whiteboard weekplanner

Deze soort weekplanners zie je vaak hangen bij mensen in de keuken, dan staan er taakjes op die voor elke persoon in een ander kleurtje staan, kan je er papieren op hangen met een magneet vb. facturen die betaald moeten worden of gewoon je boodschappenlijstje aanvullen voor wanneer je naar de winkel moet.

Digitale planning

Wij hebben het thuis allemaal graag digitaal om zo minder rommel en meer overzicht te hebben. Daarom maken we gebruik van gedeelde agenda’s om ons leven te plannen. Hoe gaat dit in zijn werk?

Wij hebben elk een eigen agenda maar delen die met elkaar, zo zorgen we dat ieder zijn eigen kleurcode heeft, maar er toch een overzicht is van heel het gezin. Deze agenda’s combineren we op al onze toestellen en accounts.

Veel agenda-tools hebben ook een to-do-lijst optie, daar maak ik dan ook gretig gebruik van om elke dag mijn taakjes op te lijsten en af te vinken. Zo zorg ik er alvast voor dat ik minder vergeet.

Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.