Kan je op reis gaan met een elektrische auto? Wij hebben het gedaan en het antwoord is volmondig ja! Reizen met een elektrische auto is niet alleen een milieuvriendelijke keuze, maar biedt ook een nieuwe dimensie aan je reis. In deze blog deel ik graag de voordelen, uitdagingen en tips voor het reizen met een elektrische auto.
Rijbereik en range anxiety
Een van meest gehoorde tegenargumenten in gesprekken over reizen met een elektrische auto is het beperkte rijbereik, maar dit hoeft geen belemmering te zijn. Integendeel, je moet af en toe eens een stoppen om te laden, maar dat is ook goed voor de focus van de chauffeur en fijn om eens de beentjes te strekken. Onderzoek wijst namelijk uit dat je per 2 uur rijtijd een pauze van 15 minuten moet inlassen om je concentratie op peil te houden en het is ook nog eens handig want kinderen kunnen dan eens een plaspauze inlassen.
Laden
Een ander argument is dat reizen met een elektrische wagen een enorme planning vergt. Fout!
Zorg er in eerste instantie voor je eigen gemak voor dat je wagen volledig tot 100% is opgeladen voor je vertrekt. De meeste wagens hebben een ingebouwde GPS en tegenwoordig ook een overzicht met (beschikbare) laadpunten op je route. Wij combineren deze soms nog wel eens met waze zodat we een groter overzicht hebben.
Zodra je een batterijberijk van zo’n 30% nadert kan je dus gaan uitkijken naar een laadpunt, zelf filteren wij meestal op de fastchargers (van 150 tot 350 kW) zodat we sneller kunnen laden. Als je bereid bent om een langere pauze te nemen, kan je gerust ook voor een tragere en goedkopere lader kijken. Wel opletten want de faciliteiten zijn nog niet in elk land optimaal. Zelf zijn we erg tevreden van de infrastructuur in Nederland en Frankrijk, Duitsland iets minder en in Spanje moet je het hoofdzakelijk doen met fastchargers van zo’n 50kW).
Kosten
Hoewel de initiële kosten van elektrische auto’s meestal hoger zijn dan die van andere auto’s, zijn andere kosten vaak lager. Elektriciteit is bijvoorbeeld over het algemeen goedkoper dan benzine of diesel.
De prijs van het elektrisch laden varieert wel afhankelijk van het land en de snelheid waarop je laadt. Snelladen is duurder. Ook bij een hotel kan je vaak laden aan een lager tarief.
Het lastige is wel dat je veel apps moet gaan installeren op je gsm want bijna elke provider werkt met een eigen app (aan de sector, als je dit leest, doe hier iets aan!). Zorg er dus voor dat je hierop voorbereid bent en eventueel ook de kaartlezer van je bank meehebt voor het geval je jouw rekening moet koppelen voor de facturatie.
Gemak
Kies waar mogelijk een verblijf met een laadpunt (in de buurt). Neem altijd een 220V lader mee, zodat je desnoods ook bij je bestemming kunt laden mocht het niet anders kunnen. Veel hotels voorzien vaak ook al een mogelijkheid om te laden.
Profiteer van de extra luxe die je krijgt door op het gemak iets te drinken of te eten terwijl je laadt, wie weet ontdek je nog wel mooie plekjes. Wij gingen in Spanje bijvoorbeeld wandelen in Boltana tijdens een laadbeurt en ontdekten zo de mooie site van Castillo de Boltana.
De tips nog eens in het kort:
- Het klinkt logisch, maar ik geef het toch graag nog eens mee: een elektrische auto laad je voor je vertrekt best op tot 100%.
- Hou je aan de 20-80 regel: rijd je wagen niet meteen helemaal leeg en je hoeft die niet voor de volle 100% te laden onderweg. Je kan dat laadbeurten van 20% tot 80% ideaal zijn.
- Gebruik je ingebouwde GPS eventueel aangevuld met andere apps waarop je laadpunten kunt raadplegen.
- Zorg voor voldoende vrije ruimte op je gsm om apps te installeren en neem eventueel ook je kaartlezer mee op vakantie.
- Kies waar mogelijk een verblijf met een laadpunt (in de buurt). Neem altijd een 220V lader mee, zodat je desnoods ook bij je bestemming kunt laden mocht het niet anders kunnen.
Heb je zelf geen elektrische wagen en wil je dit toch eens proeven, dan kan je altijd een zuinige auto huren.
Op zoek naar meer reiservaringen of tips, die vind in je in de rubriek reizen.