Bewuster eten, voor mezelf en voor de natuur. Minder vlees en wat extra variatie, dat is wat me is bijgebleven na de try vegan actie vorig jaar die ik toch een 6tal maand heb volgehouden. Ik paste een van mijn favoriete herfstrecepten aan naar een vegetarische variant: Shepherds pie met linzen. Ik kan maar een ding zeggen, het is goed gelukt en smaakt naar meer.
Wat heb je nodig
- 2 uien
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 3 wortels
- Olijfolie
- Bloem
- Groentenbouillon (250 ml)
- Blik linzen (ong. 240 gr)
- Blik ertwtjes (ong. 100 gr)
- Aardappelen
- Plantaardige melk
- Gemalen kaas zoals cheddar of wanneer je het vegan wil een vegan kaassoort
Hoe ga je te werk
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Snij de uitjes fijn
- Snij de rode en gele paprika en de wortels in kleine blokjes
- Stoof de paprika, wortel en ui samen tot de ui glazig wordt, kruid af met peper en zout
- Voeg 2 eetlepels bloem toe en stoof al roerend even mee zodat de bloem goed verdeeld raakt
- Blus vervolgens met 250 ml groentenbouillon en laat verder sudderen tot de saus wat indikt
- Pas op het einde voeg je de uitgelekte linzen en erwtjes toe
- Giet het groentenmengsel met de saus in een ovenschotel
- Maak aardappelpuree met de plantaardige melk
- Schep de aardappelpuree bovenop de groentenmengeling en bedek met kaas of paneermeel om een lekker korstje te maken
- Plaats 30/45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C
De shepherds pie is het lekkerst wanneer je deze eerst nog een dagje laat staan in de koelkast, op deze manier mengen de smaken extra goed. Let wel op, dan moet deze iets langer in de oven zodat ze zeker warm genoeg heeft, vandaar ook 30/45 minuten.
Serveer met een frisse groene salade langs de kant. Geen zin in? Zonder salade is de shepherds pie minstens even lekker.
Meer recepten of inspiratie? Lees dan mijn foodartikelen