Het afgelopen jaar zag ik het vaak voorbijkomen op mijn social feeds: een verzwaringsdeken. Zo’n deken die zwaarder is dan we gewoon zijn, zou blijkbaar helpen dat je beter slaapt. Werkt dit nu echt?
Verzwaringsdeken
Onze zoon slaapt sinds kort met een verzwaringsdeken voor kinderen. Gezien hij er erg tevreden over is en wij als ouder de laatste tijd best wel nood hebben aan een goede nachtrust, wilden we dit ook eens uittesten maar dan voor grote mensen. De laatste tijd slapen zowel mijn partner als ikzelf niet meer zo goed. Elke nacht wordt wel een van ons twee (als niet allebei) wakker en raakt die niet meer in slaap. Dan wordt het kiezen: rondturen in de slaapkamer of toch maar op de bank in de woonkamer.
Één- of tweepersoons deken?
Een verzwaringsdeken is meestal op maat van een individu. Dit betekend dat het niet echt het dekbed kan vervangen. Het doel van zo’n deken is om een zachte, gelijkmatige druk uit te oefenen op je lichaam, wat effectiever is wanneer het goed om je heen ligt.
De vuistregel is om een deken te kiezen die 10 procent van je lichaamsgewicht bedraagt. Dus als je 75 kilo bent, kies je voor een deken van 7 kilo. Als je rond de 100 kilo bent, kies je voor een deken van rond de 10 kilo.
Er bestaan natuurlijk wel verzwaringsdekens die geschikt zijn voor twee personen, zo een hebben wij in huis en we zijn er best tevreden over. Dan wordt aangeraden om een deken te kiezen op basis van het gewicht van de lichtste persoon, maar als je het beste effect wilt voor beiden is het verstandig om twee éénpersoonsdekens te hebben.
Materiaal
Er bestaan heel wat soorten verzwaringsdekens, je doet dus best wat research voor je er eentje aankoopt. Zo kan je kiezen voor dikkere of dunnere exemplaren, verschillende materialen (fleece, polyester, katoen, bamboe), verschillende vullingen (poly, zand, kersepitten, nano glaskorreltjes) …
Elk heeft zo zijn eigen voor en nadelen, je moet wat kiezen wat het best bij je past. Ben je bijvoorbeeld een zweter, kies je misschien best voor katoen of bamboe, gecombineerd met glaskorrels. Heb je snel koud en hou je van het knuffel gevoel, dan kies je misschien beter voor een fleece deken.
Werkt een verzwaringsdeken?
Er is al heel wat geschreven over de voordelen van een verzwaringsdeken, zo zouden ze helpen om minder last te hebben van stress en angst, meer energie te hebben overdag en makkelijker te ontspannen en in slaap te vallen.
Mijn parnter vind het verzwaringsdeken aangenaam maar zegt dat het geen wondermiddel is. Als je ligt te denken, helpt dat deken er uiteraard niet voor maar het zorgt wel voor een fijn gevoel waardoor je sneller ontspannen bent. Achteraf gezien denk ik dat we wel beter een zwaarder tweepersoonsdeken hadden gekozen. Het gehele gewicht van het deken is namelijk afgestemd op mij. Dit wil zeggen dat 10% van mijn gewicht verdeeld is over het gehele deken, maar dat deken is dan weer verdeeld over 2 personen waardoor we beiden eigenlijk minder dan 10% van mijn gewicht op ons hebben. Zeker voor mijn echtgenoot is dat gewicht onvoldoende denk ik.
Als iemand die altijd, moe is en heel veel kampt met stress heb ik er toch wat moeten wennen aan het deken, vooral het draaien. Doordat ik zelf veel nadenk en alles overdenk, probeerde ik het misschien wat te forceren en die ervaring kan je niet forceren, je moet het tijd geven. Gemiddeld hebben mensen zo’n één tot twee weken nodig om te wennen. Sommige mensen zijn het meteen gewoon zoals mijn zoon en bij anderen zal het wat langer duren. Hoe dan ook, ik merk dat ik iets beter uitgeslapen ben sinds ik gewoon ben aan het deken.
Conclusie, een verzwaringsdeken is een meerwaarde maar geen wondermiddel. Je moet eraan wennen maar eens dat ok is, dan kan je het niet meer missen.
Op zoek naar meer tips? Je vind ze terug onder de rubriek Tips en trics.