Woordzoekers, een zoekspel of puzzel waarbij je een aantal woorden moet vinden in een grote blok gevuld met letters. Vind je het woord, dan doorstreep je het. Meestal vind je die woordpuzzels vooral voor volwassenen terug maar ik leerde dat kinderen dit ook heel leuk vinden.
Voordelen van woordzoekers
- Leuk: Zo’n puzzels zijn gewoon leuk om te maken. Daar komt nog eens bij dat je door het oplossen van zo’n vraagstuk ook een bevredigend gevoelt krijgt.
- Ontspanning: Het klinkt gek maar doordat je volledig mindful bent en je focus alleen op de woordzoekers vestigt, kan het zorgen voor ontspanning.
- Kennis: Je leert letters herkennen, beter lezen, beter spellen, nieuwe woorden kennen … Je oefent en leert spelenderwijs.
- Oplossing tegen verveling: Ideaal middel om kindjes (of jezelf) bezig te houden op een moment van verveling.
- Wij tijd: Wanneer je samen woordzoekers maakt, kan dit een leuk wij tijd momentje opleveren.
Lees ook: Rol een woord, spelenderwijs leren lezen met dobbelstenen
Voor kinderen
Ik ontdekte dat woordzoekers ook leuk zijn voor kinderen doordat zoonlief ooit eens met een kladblaadje vol woordzoekers naar huis kwam en liever de puzzel oploste dan een tekening te maken op de achterzijde. Ik vond het jammer dat de woorden zo complex waren en bedacht toen dat het wel leuker zou zijn om woordzoekers op kindermaat te hebben voor hem.
Boekjes met woordzoekers vind je vaak alleen maar terug voor volwassen. Als je even zoekt, vind je er ook wel terug voor kinderen. Al is het aanbod wel beperkt en zijn ze iets moelijker te vinden voor jonge kinderen.
Deze leuke woordzoekers zijn er vanaf 8-9 jaar.
Er bestaan ook wel spelletjes die rond woordjes gaan zoals scrabble“>scrabble of deze Woordzoeker junior van Goliath. Deze zijn echter niet om alleen mee bezig te zijn en soms lastiger om mee te nemen ergens naartoe.
Uiteindelijk besloot ik om op zoek te gaan naar de mogelijkheid om op een eenvoudige manier zelf woordzoekers te maken, maar dan met de woordjes die zoonlief op dat moment in de klas leert. Op deze manier sluit het ook goed aan bij zijn leefwereld en de kennis waar hij op dat moment mee aan het oefenen is. Ik vond een super handige online tool om zelf woordzoekers mee op te stellen, zonder dat je er veel werk aan hebt, buiten dan de gewenste woordjes in te tikken en de leesrichting te kiezen.
Ik maakte meteen een aantal woordzoekers en zoonlief ging aan de slag en vond het extra leuk omdat het volledig paste in zijn leefwereld.
Maken jullie of jullie kinderen graag woordpuzzels? Heb je er ooit al aan gedacht om er zelf een te proberen maken?
Op zoek naar meer creatieve inspiratie? Bekijk dan zeker mijn DIY rubriekje of de tips & trics op de blog.