Ook al gaat hij nog maar sinds juni naar school, we vonden toch dat de juf een geschenkje verdient. Ze heeft heel veel gedaan voor hem en stelde hem steeds weer op zijn gemak, we zijn haar heel erg dankbaar en dat willen we tonen met een zelfgemaakte attentie.
Het idee
Ik hou ervan om zelf geschenkjes te knutselen, dit keer wilde ik een duurzaam en nuttig bedankje kunnen maken. De keuze ging deze keer naar zaaipapier. Nu denk je vast, ‘Zaaipapier, wat is dat nu?’ Wel, dat is zelf geschept papier met zaadjes erin. Je kan hiervoor bloemzaden gebruiken, maar wij kozen ervoor om zaadjes van kruiden te gebruiken.
Wat heb je nodig
- Papiersnippers (geen blinkend papier)
- Zaadjes
- Water
- Een schepraam (wij gebruikten een zelfgemaakt horraam)
- Een grote plastiek bak (om het schepraam makkelijk in te stoppen)
- Keukenmachine of staafmixer
- Theedoeken
- Een spons
- Optioneel: haardroger
Het zaaipapier maken
- Week de papiersnippers in water. Doe de papiersnippers in een kom (of emmer) en zet ze onder water. Laat ze een half uur tot 2u weken.
- Maak pulp van het papier. Nu het papier nat en kneedbaar is geworden kun je deze massa in pulp te veranderen. Doe het natte papier in de keukenmachine (of in een kom als je een staafmixer gebruikt). Vul de keukenmachine of de kom met warm water en mix tot er geen zichtbare snippers papier meer zijn. De ideale substantie heeft de textuur van havermoutpap en is een plakkerige brij.
- Vul een plastiek bak of emmer halfvol met water. De bak moet groter zijn dan je schepraam zodat deze er er volledig in past.
- Dompel het schepraam onder in het mengsel. Doe dit met het gaas naar beneden en leg het recht terwijl het onder water ligt. Beweeg het lichtjes heen en weer zodat de pulp gelijkmatig verdeeld wordt.
- Voeg de pulp toe aan het water in de bak en roer. De hoeveelheid pulp in het water bepaalt hoe dik het papier wordt.
- Voeg zaadjes toe aan de pulp. Dit is ook het geschikte moment om de zaadjes toe te voegen: strooi ze op de pulp en druk voorzichtig aan, zodat ze wat in de pulp vermengd raken. Op deze manier vermijd je dat ze er weer afvallen eens alles gedroogd is.
- Haal het schepraam uit de bak. Laat het even uitlekken boven het water. Als het papier te dik is kan je nog wat pulp weghalen. Als het te dun is voeg dan wat meer pulp toe.
- Verwijder overtollig water uit het papier. Nadat het water gestopt is met druppelen, leg je zachtjes een keukendoek in het schepraam op je zelfgemaakte blad papier. Druk heel zachtjes om het overtollige water door het gaas te laten verdwijnen. Gebruik een spons om te drukken op de theedoek, zo neem je ook via de andere kant wat water op.
- Verwijder het papier van het schepraam. Als het papier een beetje droog is kun je het uit het raamwerk halen. Dit kan je makkelijk door het schepraam om te draaien op een theedoek.
- Laat het papier drogen op een theedoek. Je kan ook een haardroger gebruiken op de lage stand om het droogproces wat te versnellen, dit is handig als je niet wil dat de zaadjes al beginnen kiemen.
Hoe wij het afgewerkt hebben
Op het zelfgemaakte zaaipapier liet ik onze kleine man een schilderijtje maken met ecologische verf van SES. We willen uiteraard zeker zijn dat het zo de grond in mag.
Het zaaipapier werd leuk verpakt samen met een met een webkonijn-gedichtje en een mini handleiding.
Dit schilderijtje werd gemaakt op zelfgemaakt zaaipapier. Plaats het in de grond en geef regelmatig water. Als alles goed loopt, kan je binnenkort munt/basilicum zien verschijnen.
Super leuk idee!
Dank je 🙂
Zo leuk! zoiets origineels ben ik nog niet tegengekomen!
Dank je wel, wij vinden het leuk om zelf aan de slag te gaan met geschenkjes 🙂
Hihi, wat leuk om te horen. Ik krijg er blos van op mijn wangen.
Ik vind dit erg leuk en ga het zeker onthouden. Ben nog niet zoiets tegen gekomen
Oh, wat fijn dat je het leuk vind! Met iets oudere kindjes, ook heel leuk om samen te doen!
Leuk!